Pieter Cox

Verslag - Uitstap naar Lauwersmeer 2013

Verslag uitstap naar Lauwersmeer

van vrijdag 20 september tot maandag 23 september 2013

 

Na een reis van 330 km kwamen we samen op de parking van Landal Esonstad , een pittoresk vakantiedorp
aan de rand van het Lauwersmeer.

Na de picknick gingen we op verkenning rond het Lauwersmeer om aan de andere kant van het meer bij het Landal Natuurdorp Suyderoogh aan te komen, ons verblijf voor 3 nachten. Het werd een boeiende tocht langs vogelkijkhutten en landschapswandelingen en met de Zeearend (daarvoor waren we o.a. gekomen).

Het verblijf en het eten waren top. We logeerden in 4 huisjes van 6 personen met daarachter een gracht waar we vanaf onze ontbijttafel eenden en dodaars zagen zwemmen. Jan (een klein beetje betrouwbaar) had geluk, hij zat samen met enkele vrouwen in een huisje. Zijn harem volgde hem tot op het zonnige terras.

De Hollandse gastronomie is er wel op vooruit gegaan. Nooit hebben wij tijdens natuurpuntreizen zo lekker eten gehad.

Zaterdag gingen de wandelaars met Marc mee terwijl de vogelaars op zoek gingen naar de Steppenvorkstaartplevier in de Bantpolder. Helaas werd hij niet gezien omdat we op zoek moesten gaan naar de telescoop van Rik Theuws. Want zelfs de beste soldaat vergeet wel eens zijn geweer. Oef, na een half uur stond hij er gelukkig nog. Zondag stond Schiermonnikoog op het programma. Met zijn allen op de fiets, het eiland verkennen in heerlijk weer.

Maandag, onze laatste dag, zijn we eerst nog naar de baardmannetjes gaan kijken. Nadien werd het streekmuseum 't Fiskerhùske bezocht en kregen er een zeer deskundige rondleiding over het leven van de vissers in de Waddenzee rond 1850. Als laatste brachten we een bezoek aan het elfstedenstadje Dokkum en hadden we de keus tussen een Vlaamse Friet of een lekker ijsje. Ik denk dan wij beter zelf ons friet bakken.

De deelnemers waren allen "dik" tevreden en de afwezigen hadden ditmaal weer ongelijk.
(Foto's Ine Reynders , Raf Gielkens en Luc Winters)